Schipper, mocht ik overvaren?

schipper_main_img.jpg
 
 

Moet ik dan een cent betalen? 

In 2015 studeerde ik af aan de filmacademie te Antwerpen met een korte documentaire, naar aanleiding van beelden die ik in de kampen in Griekenland, Servië en Frankrijk nam. 

Ik doopte de docu ‘Schipper, mocht ik overvaren?’,  naar analogie met het kinderlied waarbij je ook enkel mag oversteken onder bepaalde voorwaarden, die een minderheid beslist.

Een interactief project

Toen de film klaar was, bleef de drang om er iets productief mee te doen. Ik kwam op het idee er een interactief project rond te maken waarin creativiteit, reflectie, debat en identiteit centraal stonden. Ik klopte aan bij Fameus om me financieel een beetje te helpen.

In het jaar dat daarop volgde kropen 61 jongeren tussen 13 en 26 jaar - waaronder jongeren op de vlucht of in een asielprocedure - in hun pen, en deelden hun gedachten over de vluchtelingencrisis.

Ze gingen aan de slag met de documentaire die ik maakte, ze schreven, schrapten, spraken hun woorden in en maakten muziek.

Het resultaat: 37 korte video’s die elk een beklijvend verhaal vertellen.   Je kan de filmpjes ook online bekijken.

Expositie?

Gedurende een expo kan je plaats nemen in de tenten en kijken en luisteren naar de verhalen van de jongeren. Ook de hoofdfilm is dan te bekijken. Ik ben er graag bij om de bezoekers een woordje uitleg te geven. Neem gerust contact met me op voor verdere informatie.

Los daarvan licht ik graag in groepen, centra en scholen het project en mijn eigen avontuur toe aan de hand van interactieve creatieve workshops of educatieve lezingen. 

Vorige expo’s:

Deelnemende jongeren:

TSM Mechelen, Opvangcentrum voor Asielzoekers Linkeroever, Stedelijk Lyceum Waterbaan Deurne, Jeugdcentrum JACO De Branderij Borgerhout en Koninklijk Atheneum Antwerpen